Ingmar Bergman var en skrivande människa under större delen av sitt liv. Varje morgon satte han sig  och skrev ett par timmar – inspirerad av sin stora litterära förebild August Strindberg som hade samma morgonrutin.  

Skrivandet ledde många gånger till ett manus som sedan blev en film men Bergman skrev också essäer, kåserier och debattinlägg.

Den goda viljan

Det här är Ingmar Bergmans berättelse om hans föräldrar tidigt i deras relation. Hur de förälskar sig, gifter sig och får barn. Genom att studera gamla fotografier så börjar leken och Ingmar börjar fabulera. Han skriver att han inte alltid varit så noga med sanningshalten men att i den här sortens lekar har ofta leken blivit tydligare än verkligheten.

Söndagsbarn

I denna berättelse får vi följa den 8-åriga Pu (Ingmar Bergmans alter ego) under en sommarvistelse med sin familj i Dalarna på 1920-talet. En söndag i juli får Pu (Ingmar) åka cykel med sin far till ett kapell där denne skall predika.Episoden är berättad genom den åldrande regissören som minns sin både snälle men också våldsamme far. Söndagsbarn handlar om barndomens stora betydelse för den vuxnes identitet.

Enskilda samtal

Denna bok utgår från Ingmar Bergmans egen mor och hennes livsval. Stora problem i äktenskapet har fått Anna att bli otrogen med en annan man men sveket ger henne stor ångest. När hon möter sin konfirmationspräst på kyrkogården en julidag 1925 berättar hon om sitt hemliga liv.  ”Enskilda samtal” – det begrepp som Luther införde istället för den katolska bikten – handlar om passionen som leder till livskatastrof.